2010-10-05 15:14:14• hírek • (X)

Díszcserjék egyenesen a termelőtől!

Ismerje meg közelebbről a Szatmárhegyi Dísznövénykertészetet! Lombhullató és örökzöld kerti dísznövények széles kínálata várja közvetlenül a termelőtől, őstermelői kertészetből, termelői áron.

A különböző időszakban és különböző színekben virágzó cserjék, akár örökzöldekkel vegyesen ültetve különleges látványt és változatos, harmonikus teret biztosítanak kertjének, udvarának. Díszkertekbe, parkokba, temetői sírokra vagy takarósövényeknek való harmincféle, itteni földben nevelkedett díszcserje közül válogathatnak a kertbarátok.

A két-három éves, kifejlett díszcserjék ebben a földben nevelkedtek, ezért új helyre való átültetésük nem jelent kockázatot. A teljes díszítőértékkel rendelkező növényeknek nincs különösebb talajigényük, az itteni klimához alkalmazkodtak, és átültetésük minden esetben nagy gyökérlabdával történik. A három éve létrehozott szatmárhegyi dísznövény ültetvényen található cserjék zöme távol-keleti eredetű évelő. Vidékünkön ma még inkább a tuja féléket kedvelik, míg nyugatabbra a változatos virágzó bokrokkal való kertépítésre fektetik a hangsúlyt.



Királybíbor nyáriorgona


A kertbarátok most a tavasszal, egész nyáron át és ősszel virágzó cserjék széles kínálatából válogathatnak, a fajtaválaszték pedig folyamatosan bővül. A cserjék közül megismerkedhetnek a júliustól szeptemberig tömegesen virágzó nyáriorgonák különböző fajtájával: a „Royal Red", királybíbor nyáriorgonával, a „White Profusion" fehér, valamint a „Pink Delight" sötét rózsaszín nyáriorgonával. A szoliterként ültethető nyáriorgonák végleges magassága másfél és négy méter között ingadozik, fajtától függően.


 


Sötétrózsaszín nyáriorgona


Virágos sövénynek és külön ültetett díszként egyaránt kiválóan alkalmasak a tavasszal tömegesen, de nyáron és ősszel is folyamatosan virágzó rózsalonc félék. A Weiglea florida rózsalonc fajtái közül többek között a „Snowflake" (fehér), „Lucifer" (tűzvörös), „Bristol Ruby" (magas növésű) és „Variegata" (tarka levelű) közül választhatnak.



Fehér rózsalonc


Kifejezetten ősszel virágzó cserje a kékszakáll, a Caryopteris incana. Tavasszal virágzó nemesített hibrid aranycserje a Forsythisa X Intermedia, ennek „Lynwood" (magas növésű), vagy „Minigold" (törpe) fajtája. Tavasszal és egész nyáron át virágzó gyöngyvesszők, a Spiraea különböző fajtái. Az orbáncfű Hypericum cserje pedig aranysárga virágait egész nyáron át, azaz májustól szeptemberig bontja. Az alacsony sövénynek való lávapiros díszbirs mindössze 1 méter magasságú kora tavaszi dísz.



Fehér nyáriorgona


Vidékünkön igen közkedveltek a sövénytuják, azaz a keleti és nyugati kerítéstuják fajtái mint például a „Brabant, és a „Smaragd", valamint a holland puszpáng a"Buxus", amelyek itt min. 40 cm magasságúak.

A különféle kifejlett lombhullató díszcserjék 22-40 lej közötti értékűek, azonban tíz darabos megrendelés fölött 25 lejes darabonkénti átlagárat számítanak. A tuják esetén fejlettség és magasság alapján számítják az árakat: 10 és 40 lej között. A minimum 40 cm, sűrű, nyírott puszpángok 10 lejbe kerülnek. Igény esetén magas növésű díszfákat - madárberkenye, zöld juhar, piros akác, vadcseresznye, ecetfa - is biztosítani tudnak.


 


Törpe japán gyöngyvessző


A termelő tíz darab feletti rendelésnél - Szatmár környékén - ingyenes házhoz szállítást és szaktanácsadást biztosít, igény esetén a leszállított növények szakszerű beültetését is vállalja. Igényesebb kertbarátok részére egy profi kertépítő partner bevonása is lehetséges.

A dísznövény ültetvény előzetes egyeztetés után bármikor megtekinthető Szatmárhegyen, a Fő utca 38. szám alatt, és a növények a helyszínen, a helyükön kiválaszthatóak. Elérhetőség: Szatmárhegyi Dísznövénykert - telefonszám: 004-0742-65- 83-24, vagy 004-0261-754-226; e-mail cím: foparaszt_karesz@yahoo.com.



Kínai kékszakáll

 



Orbáncfű cserje

 



Nyugati "Brabant" tuja



Folyamatosan vonzzák a színes pillangókat


Az ültetvény
Az ültetvény


Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: